sobota 27. září 2014

ŽÍTKOVSKÉ BOHYNĚ - čtivo (nejen) na víkend

Podzim už zaklepal na dveře. 
Přichází doba pozdních odpolední s knihou a čajem. 


Chcete-li ve svých čtecích chvilkách zažít něco nevšedního, chcete-li napínavý příběh na motivy skutečných událostí, u kterého budete chvílemi zírat s otevřenou pusou, pak se vrhněte na Žítkovské bohyně od Kateřiny Tučkové. 



Je to docela obyčejně vyhlížející kniha, které si v regálu možná ani nevšimnete. Dá se pořídit v brožovaném a vázaném vydání. Není to novinka, vyšla už v roce 2012. Takže, vy, kdo ji znáte, přelaďte na jiný kanál. Já ji četla asi před rokem, ale sáhla jsem po ní znovu. 

Příběh nás zavede do Bílých Karpat, do oblasti kolem Starého Hrozenkova. Tam "vysoko v kopcích ... žily odedávna ženy obdařené výjimečnými schopnostmi. Uměly léčit a pomáhat s kdejakým trápením, uměly poradit v nesnázích a také prý viděly do budoucnosti. Říkalo se jim bohyně a své umění si předávaly z generace na generaci. Dora Idesová patří k posledním z rodu žítkovských bohyní. Jejich umění se však nenaučila, vystudovala etnografii a rozhodla se napsat o nich rozsáhlou vědeckou studii. Na konci devadesátých let objeví v pardubickém archivu ministerstva vnitra operativní svazek StB vedený na vnitřního nepřítele — její tetu, bohyni Surmenu. Dora rozplétá osudy žítkovských žen a s překvapením zjišťuje, že ačkoli se sama bohyní nestala, je i ona nedílnou součástí tajemné tradice…" Tolik si můžeme přečíst na obalu. 

A moje dojmy? Když jsem do knihy nahlédla a viděla, že je prošpikovaná dokumenty z archivů, říkala jsem si, že to nebude nic pro mě. V archivu jsem strávila tři roky nad diplomkou, tak proč se mučit znovu? Jenže archivní materiály tu doplňují příběh a dávají mu autenticitu. Nebyly nijak rušivé, dokreslily atmosféru a ducha doby, některé mě šokovaly. Knížka mě zkrátka přišpendlila na pohovku a těch 450 stran jsem přečetla jedním vrzem.


A jak je to se skutečností příběhu? Sama autorka uvádí, že kniha je napsaná na základě osudů žítkovsých žen, ne všechno se však shoduje s realitou. Stejně tak je to i s dokumenty. Jsou smyšlené, ale vycházejí z existujících materiálů. 

Více o knize, o jejím vzniku, o hranici mezi realitou a fikcí si přímo od autorky můžete poslechnout tady.


A kdo že je Kateřina Tučková? Je to mladá autorka, která obdržela cenu Magnesia Litera 2010 za své předchozí dílko a její Žítkovské bohyně získaly cenu Josefa Škvoreckého. Je pověstná svým smyslem pro detail a precizním historickým výkladem. Však tuto knihu připravovala tři roky! 


Knihu vřele doporučuji, ta naše jde z ruky do ruky. Teď poletí i "za louži".
Přeji vám pohodové podzimní dny s dobrým čajem, teplou dekou a třeba i s bohyněmi.
Krásný den...Kat....

17 komentářů:

  1. Je to opravdu úžasná kniha. Teď se chystám na další od Kateřiny Tučkové, a to Vyhnání Gerty Schnirch.
    Obdivuju tak mladou autorku, která má úžasný cit zachytit takový příběh.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Výborně, na recenzi Gerty se moc těším!!!! Yupee! :)
      Tak se na ní chystám, jen se na to musím psychicky připravit. Myslím, že to bude "náročná" kniha.
      Krásný den...Kat....

      Vymazat
  2. Koupím si jí:)zajímavé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skutečně doporučuji....:) A hned na prvních stránkách se nelekněte....
      Hezké počteníčko a krásný den. Kat....

      Vymazat
  3. Zrovna nemám nejlepší období, tak jsem si řekla, že si udělám radost a nemohla jsem počkat do pondělí - koupila jsem knihu do kindlu, ne tuto ale Vyhnání Gerty Schnirch. Zatím je to velmi zajímavé, díky za tip!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Ivet. Moc Ti přeji, aby se Tvé "na nic" období obrátilo a vykouzlila si na tváři úsměv. Nevím, jestli je na to zrovna Gerta nejlepší lék...., ale četba všeobecně duši prospívá! :)
      Měj se moc hezky a drž se. Kat....

      Vymazat
  4. Ahoj Kat, knizka sice neni muj salek caje, ale obdivuju mladou autorku s takovou pripravou, uzasne :) mam rada fantasy, sci-fi, moderni realismus namichany s mysticnem ala Haruki Murakami :) i kdyz ted ctu Alenku v kraji za zrcadlem :) Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Veru, děkuji za komentářík... :) Vážím si lidí, co umí říci, že něco není jejich šálek čaje :). Vidíš to, já z fantasy četla jen Terryho Pratchetta, Jamese Rollinse a Toma Martina. Od Haruki Murakami mě láká Kafka na pobřeží. Snad nebude moc depresivní.. .:) Četla jsi ji?
      Krásný den...Kat....

      Vymazat
    2. Kafku na pobrezi jsem cetla mezi prvnimi, je hodne melancholicka, de facto me nalakala na dalsi jeho knizky - ale on tak pise, hodne melancholicky, jeho knizky jsou podobne podzimu - nekdy krasne barevne a jindy seda mlha a jednoho mrazi. Ja od nej mam nejradsi Konec sveta & Hard Boiled Wonderland, i kdyz zrovna tato nebyva tak ocenovana - ten motiv mesta obehnaneho vysokou zdi, hrozne to na me pusobi.

      Vymazat
    3. Není divu, že to působí... :) Člověk nikdy neví, co všechno může být pravda.... Vlastně z takové literatury mívám i strach, protože mě nahlodají v mých jistotách :)
      Tak uvidíme... Každopádně děkuji za tip a posílám sluníčko. Aspoň u nás na jihu svítí :)
      Kat...

      Vymazat
    4. Já se připojuji a taky doporučuju Murakamiho. Je to něco úplně jiného než většina ostatních známých knížek. Mě nezaujalo nejvíce omílané Norské dřevo, ale mám ráda třeba Sputnik má láska nebo 1Q84.

      Vymazat
    5. Děkuji za doporučení. No tak je rozhodnuto :) Zařazuji do knihovničky i Murakamiho :)
      Krásný den, čtenářky...Kat....

      Vymazat
  5. Je úžasná. Zkuste ještě Vyhnání Gerty Schnirch.
    Martina

    OdpovědětVymazat
  6. Je úžasná. Zkuste ještě Vyhnání Gerty Schnirch.
    Martina

    OdpovědětVymazat
  7. Je úžasná. Zkuste ještě Vyhnání Gerty Schnirch.
    Martina

    OdpovědětVymazat

Na vaše komentáře se těším a děkuji za ně:) Jsou pro mě motivací k dalšímu psaní.