úterý 16. září 2014

Jak jsme vybírali jméno

To bylo tak: 
Když nám z přírodního systému odsouhlasili objednávku a já začala v bříšku nosit nový život, přišlo nám avizo na výběr jména. Jména, které by ten človíček nosil rád, neměl potřebu ho měnit a nemyslel si, že jsme se mu chtěli pomstít. Vždyť jméno si nese náboj, provází celý život a je nejlepším přítelem. 


Zdroj
Shodli jsme se, že nechceme jména po nás dvou - rodičích. Taky jsme věděli, že nechceme žádnou exotiku, vzhledem k tomu, že nemáme exotické příjmení. Třeba Esmeralda Červeňáková, Noemi Kudrličková, Frodo Fifka nebo Johnatan Řežábek musí být připravení na cuknutí rtů ostatních, kdykoliv se představí. 

Je tolik krásných jmen, ale vyberte to jedno!!

Výběr jména bývá podmíněn: 
  • jakého nositele nám připomíná: "Jana? Ta kráva?! Nikdy."
  • jak se hodí k příjmení: "Prokop Buben, Petr Pavel, Arwen Skočdopolová"
  • kolik takových jmen už v rodině je: "Amálku už má sestřenice a Emanuela čeká teta."
  • co zrovna letí: "Esmeralda, Brenda, Miloš :) "
  • jaký rodiče měli/mají vzor a stejným pojmenováním chtějí svému dítku zprostředkovat stejný život
  • jestli je jméno podle numerologie "šťastné"
  • co se líbí rodičům bez ohledu na cokoliv

A já byla podmíněná vším :) Teda kromě toho, jak se jmenuje můj vzor a kolik takových jmen už je v rodině. Pravda, Jeníčků a Mařenek máme na rozdávání. Nejvíc jsem chtěla, aby jméno bylo "šťastné" a aby se podle numerologie i podle selskýho rozumu hodilo k příjmení. 

Sepsali jsme favority a demokraticky vylučovací metodou - "Cože?? To se mi teda vůbec nelíbí! Ne!" - dospěli ke třem želízkům v ohni. 

Koupila jsem chytrou literaturu a pronikala do tajů numerologie. Jedno jméno bylo karmicky zatíženo - škrtám. Druhé jméno špatně vibrovalo s příjmením - škrtám. A to třetí si, zaplaťpanbůh, sedlo. Ulevilo se mi. 


Zdroj
Moje milá kamarádka mi půjčila další chytrou knihu. Tak jsem pronikala do tajů numerologie, ale úplně odjinud. 
A ... COŽE??!!
"Štěpán to být nemůže. S příjmením vibruje negativně. Bude nešťastný!! Co budeme dělat?? Teď, když jsme to všem řekli!!" hulákala jsem do telefonu na manžela, který kvůli mému veledůležitému oznámení přerušil jednání. 

Dva dny jsem počítala, kreslila trojúhelníky... Jak to, že jedna kniha říká ANO a druhá NE?! 
A pak rozhodl čistě racionální důvod. Vygůůglila jsem si obě české autorky a bylo jasno. Ta, co napsala knihu ANO, tvořila pod svým jménem, vypadala docela obyčejně. Ta, co napsala knihu NE, tvořila pod šíleným pseudonymem, který si pro život vybrala, v uších měla půlmetrové náušnice s různými kamínky, make-upu jako na voskové figuríně, z pod šátku jí vykukoval blonďatý chemlon a pomalu ke mně vztahovala ruku.
"Tak na tuhle bábu já teda seru." 

Zahodila jsem všechny propočty .... a našeho PaPrda jsme pojmenovali jménem, které jsme s láskou a s úsměvem vybírali - ŠTĚPÁN 


Zdroj


A co vy? Čím vším se necháte zviklat?
Krásný den...Kat....

23 komentářů:

  1. My dali po manzelovi, protoze se mu po trech holkach a po triceti letech narodil vysneny kluk:) (jojo, je to frajer, na "stary kolena" dite:)) .Ale taky jsem si ho nechala "znumerovat" od kamaradky, ktera se tim zabyva asi uz 35 let. A sedelo. Takze oba mi chlapi to maji v zivote dobry:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jůůů, to je krásné!! :) Tak Tobě a oběma Tvým chlapům hoooodně štěstí, spoustu důvodů k smíchu a pevné zdraví :)
      Krásný večer...Kat....

      Vymazat
  2. Ahoj Kat, ja mam jmeno pro holcicku vybrane uz tak od sestnacti, tak snad se bude libit i pritelovi, kdyby bylo potreba :) pro kluka vubec nevim - asi bych zjistila u pritele a pak pripadne kalendar. Numerologie me vubec nenapadla - asi se v pripade potreby obratim na nejakou specialistku nebo specialistu :)) mej se krasne, V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Veru, já taky měla vybrané jméno pro holčičku už od puberty. Je to ale jméno, s kterým se docela nedávno roztrhl pytel..tak ho ještě zvážím :) Je to Ema :) Nevím, jak v současnosti, ale za mě Ema ve Slabikáři v 1. třídě mlela maso, solila a tak. Tehdy to bylo hodně neobvyklé a každý mi pak říkal, že se jí budou děti smát, až se budou učit číst.
      Tak držím palce, ať je jméno pro děťátko aktuální, až oba budete chtít.
      Krásný den...Kat....

      Vymazat
    2. Chtela bych Alici - Alenku :) podle Alenky z kraje divu. Libi se mi i anglicka vyslovnost a moznost si s jmenem v cestine pohrat (Alice, Alenka, Lena). Ema je moc krasne jmeno :) V.

      Vymazat
    3. To jsou krásná jména Veru!!! :) Kat....

      Vymazat
  3. Ahoj Hani, to víš, že jsem tím byla ovlivněná taky. A moje jméno se mi taky líbí a je to v pořádku :). I když Kateřině se dá říkat všelijak. Hana je moc hezké jméno, několik jich znám a všechny jsou fajn :)
    Vidíš, a my jsme chtěli české jméno, docela obyčejné. Honzík byl taky ve hře.
    Děkuji za přání, Štěpánek vypadá spokojeně a šťastně :)
    Krásný den...Kat....

    OdpovědětVymazat
  4. Numerologie je důležitá, to bude pro mě taky hlavní faktor :). (Řídím se knihami od Lindy Goodmanové, hlavně.) Štěpán se mi upřímně líbí, jinak mně se předběžně líbí Julie, pro kluka fakt nevím... chci hlavně holčičku :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, Lindu Goodman znám :), a tak hrála roli v propočtech.
      Julinka je krásné jméno, to je žhavé želízko pro holčičku, jestli se podaří :)
      Krásný den...Kat....

      Vymazat
  5. Teda, já měla v oblibě jedno jméno už od 16 a když se mi téměř ve 30 narodila dcera, tak ho dostala. A teď mám brouka v hlavě, jestli je podle numerologie šťastné :) No a aby toho nebylo málo, když jsem byla těhotná (někdy v červenci 2001), uzákonili, že se mohou oficiálně dávat 2 křestní jména (a vůbec, v mém těhotenství se pořád něco dělo - zjistili, že třezalka ruší účinky hormonální antikoncepce, tím se vysvětlilo mé zázračné otěhotnění, byl útok 11.9. v New Yorku atd.). Holka má tedy jméno Laura Michaela (a krásně to zní i s příjmením). Michaela je tedy jako i po tatínkovi :D Ale líbil se mi i monogram LMK. Líbilo se mi, že její jména jsou jak česká, tak světová. Kamkoliv jsme přijeli na dovolenou (Itálie, Španělsko, Francie), všem se její jméno líbilo, všude tvrdili, že Laura je jejich jméno :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, taky se pak strhl pytel s Laurama :( Ale ta moje byla široko daleko první :))))

      Vymazat
    2. Ahoj Ráďo, koukám, žes měla velice zajímavé období těhotenství... :) Spojení Laura Michaela je super nápad. I tatínek musel být pyšný :) Já dvěma jménům ještě nepřišla na chuť, ačkoliv sama jsem - křtěná - Kateřina Jana Anežka. Laura je opravdu krásné jméno!!!
      Krásný den...Kat....

      Vymazat
    3. Já jen koukám, jak jsem napsala, že se strhl pytel :D Samozřejmě jsem myslela, že se roztrhl pytel. Asi jsem už dneska z toho psaní celý den strhaná já :)

      Vymazat
    4. A vidíš, toho jsem si ani nevšimla..... Však Ti rozumíme... :)
      Dobrou noc...Kat....

      Vymazat
  6. ... A vybrali jste krásně :-)
    Při výběru jména pro naši dcerku jsme se řídili tím
    1) nesmí to být jméno spojené s někým koho "nemusíme"
    2) nesmí to být jméno "obyčejné"
    3) musí se tak nějak hodit k příjmení.
    Do výkladu jména jsme taky mrkli.
    Nakonec jsme vybrali Julinku :-)
    Nezlomilo nás ani to, že jméno prý není vhodné pro holčičky ve znamení šťíra :-)
    Hezký den, Karoli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Karoli, je dobře, že jste se nenechali zviklat !!
      Julinka je krásné jméno.....a k vaší překrásné holčičce padne prostě přesně!!! :) A jak už jsem psala, Julinka je žhavý favorit pro holčičku :)
      Krásný den...Kat....

      Vymazat
    2. Fakt? A jaké další adeptky máte? Nám se ještě líbila Tereza, Laura a Štěpánka :-)

      Vymazat
    3. No fakt :) Ještě se nám líbí Antonie, Ema, Elena.... Ale kdo ví, čím si to zase zkomplikuju a jestli třeba nebudu muset vybírat pro kluka :)

      Vymazat
    4. Krásná jména!

      Vymazat
  7. Jméno pro holčičku mám vybrané od doby, co v Přátelích rodila Rachel a dala své dceři jméno Emma. Do té doby jsem měla Emu zafixovanou taky pouze jako tu, co mele maso.
    Teď jsem těhotná, příteli se Emma pro holčičku taky líbí. Pro kluka nevíme. Mám jedinou podmínku - musím být schopná to vyslovit, respektive Češi musejí být schopní to vyslovit. Přítel je Francouz a bohužel jména, která pro kluka navrhuje, toto kritérium nesplňují.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé, gratuluji k těhotenství!!! Emma je parádní. No jo, vy budete muset vybírat takové to "mezinárodní" jméno :) Tak držím palce, ať je vybrané v pohodě a s láskou. A ať miminko v bříšku hezky roste, je zdravé a Ty ať se cítíš skvěle :) !
      Krásný den...Kat....

      Vymazat

Na vaše komentáře se těším a děkuji za ně:) Jsou pro mě motivací k dalšímu psaní.